Je hebt slechts een paar seconden om betrokkenheid bij je potentiële klanten te creëren en daarbij is beeld de belangrijkste factor. Wil jij als organisatie de aandacht van je doelgroep vangen? Niet achter de massa aanhobbelen maar vooruitstrevend en trendsettend zijn? In dit blog beschrijven we 7 tips die je helpen bij het kiezen van het perfecte beeld.
Visuals overrulen tekst
Op de vroegere tijdschriftenredactie heerste de eeuwige discussie tussen vormgevers en redacteuren. Want wat is er nu belangrijker, tekst of beeld?
Inmiddels weten we het antwoord wel. Negentig procent van de informatie die naar onze hersenen wordt gestuurd, is namelijk visueel. En we nemen visuele informatie ook veel sneller op dan tekst: maar liefs 600.000 keer! Dit is af te lezen uit een infographic van Ethos3.com, die onderzoek deed naar de Power of Visuals.
Social media-gebruikers delen maar liefs 40 keer meer visuals dan geschreven tekst. Wil je dus iets bereiken met Pinterest, Instagram of Tumblr, dan kun je maar beter goed over je beeldbeleid nadenken. En is het nog nodig om te zeggen dat 79 procent van het internetverkeer gegenereerd wordt vanuit visuals? De boodschap lijkt ons duidelijk.
1) Kies beeld dat past bij je merk-DNA
Visuele content is de perfecte tool om je imago te versterken. Daarvoor moet je als organisatie je corporate identity wel helder voor ogen hebben. Je corporate identity, huisstijl of merk-DNA is de manier waarop een organisatie zich presenteert. Ofwel: wat is de drive van je organisatie, en naar welk ideaal werken jullie toe? Wat is je visuele identiteit?
Om maar een voorbeeld te geven uit eigen portefeuille: Vipmedia is gespecialiseerd in het uitgeven en creëren van ‘groene’ content in de breedste zin van het woord. Bij een bezoek aan onze zakelijke website krijgen klanten een reeks bewegende beelden te zien van zonnepanelen, een hond, een snoeiende hand, een vijver en een veganistische maaltijd; kort samengevat visualiseert dit de merken die wij representeren.
De tone of voice is formeel en dat uit zich ook in het beeldgebruik. Het beeld is puur functioneel gekozen.
Bezoek je daarentegen de website van één van onze merken, Tuinseizoen, dan zie je op de homepage beelden van handen die aan het snoeien zijn, inspirerende hoekjes in de tuin en veel planten. Aan de hand van deze beeldkeuze wordt duidelijk waar dit merk voor staat: Tuinseizoen is een praktisch how-to-magazine over tuinieren.

2) Dring binnen tot je doelgroep
Met goed beeldmateriaal kun je klanten laten zien waarom ze voor jouw bedrijf zouden moeten kiezen. Belangrijk is dat alles klopt op de foto: de sfeer, de afgebeelde persoon, de kleuren en – heel belangrijk – de tijdsgeest. Om de juiste sfeer te bepalen kan het soms handig zijn om even in de huid van de klant te kruipen. Op de redactie doen we dit door gebruik te maken van een persona of ijkpersoon. Deze fictieve persoon kan antwoord bieden bij het maken van een beeldstrategie. Voorbeeld van een ijkpersoon: Mila (33) woont in een twee-onder-een-kapwoning in Amstelveen en heeft als hobby’s uit eten gaan (vegan), handwerken, crossfit en winkelen. Ze heeft een kleine schare vrienden die ze bijna wekelijks ziet, houdt van mode en kijkt graag naar verbouwprogramma’s op tv. Sinds kort heeft ze een kleine tuin waarvoor ze inspiratie opdoet, zowel via tijdschriften als via Pinterest. Zou je Mila op Instagram inspireren met een snoeien how-to-video? Of toch met een foto van een sfeervol aangekleed terras met exotische planten? Met een ijkpersoon ligt het antwoord voor de hand.3) Stem je visuals af op het medium
Online heb je slechts een paar seconden om betrokkenheid bij je klanten te creëren. Vaak hebben ze nog geen tekst gelezen en als ze dat al wel doen, haken ze binnen tien seconden weer af. Het is dus van groot belang dat het gekozen beeld aantrekkelijk én onderscheidend is ten opzichte van de concurrentie. Op social media komt het neer op prikkelen, prikkelen en nog eens prikkelen. Natuurlijk moet het beeld qua sfeer overeenstemmen met je corporate identity, maar ook een formele organisatie moet zien te voorkomen dat een beeld zonder inhoud geplaatst wordt. Je wilt binnendringen tot je doelgroep, weet je nog? Zorg dat het beeld nieuwswaarde heeft of op andere wijze iets ludieks laat zien. Houd je niet voorbehouden tot enkel foto’s; online video’s zijn de perfecte manier om je doelgroep te bereiken en aan je te binden. In nieuwsbrieven die per mail verzonden worden, zorgen video’s voor 200 tot 300 procent aan click-through rates. Wil je feiten en cijfers kwijt, verwerk deze dan in een sketchnote of infographic; die laatste wordt 3 keer meer gedeeld en geliked dan losse tekst. Om even terug te komen op ijkpersoon Mila. Stel dat zij één van onze printtitels koopt, Tuinen.nl. Dan wil je haar niet alleen inspireren, maar wellicht ook aan je binden. Een praktisch artikel over snoeien mag in dit medium daarom niet ontbreken. Informeren en inspelen op de tijd van het jaar zorgt voor klantenbinding. Ofwel, in dit geval: potentiële abonnees.4) Wees een content creator: fotografeer zelf
Wil je een sterk merk worden, dan is zelf fotograferen een absolute pré. Met eigen fotografie kun je het plaatje volledig naar eigen hand zetten en de perfecte setting creëren die intune is met de merk-DNA van je organisatie. Zeker wanneer je je richt op een doelgroep die nauwlettend alle trends in de gaten houdt, is het belangrijk om in het hier en nu te opereren. Op deze manier kun je groepen klanten aan je binden, je merk verder uitbouwen en trendsettend zijn. Helaas is zelf (laten) fotograferen een tijdrovend en kostbaar proces. Wie creatief is, kan ook met stockbureaus als Shutterstock en iStock fijn beeld verkrijgen en een duidelijke beeldstrategie naleven. Er zijn zelfs gratis bronnen zoals 123RF en Flickr Creative Commons. Het gevaar van stockbeeld is dat er vaak gedateerde kleding, kapsels en settings worden afgebeeld. Ook beeld dat erg Amerikaans aandoet of waarop de modellen teveel poseren kun je beter links laten liggen.